Filip: Dany jest Trojkat o bokach a=4 b=5 c=8. Rozstrzygnij czy jest to trojkat prostokatny,
ostrokatny czy rozwartokatkny.
27 maj 19:35
Filip: Łatwe, ale nie wiem jak go zrobic
| | 23 | |
doszedlem do wniosku ze trzeba wyliczyc katy α β γ. No i wyliczylem ale np. cosγ= − |
| |
| | 40 | |
No i nie wiem jak go na zwykle stopnie zamienic

Prosze o pomoc
27 maj 19:36
Filip: Prosze o pomoc, bo chce to skonczyc to zadanie
27 maj 19:47
Filip: ..
27 maj 19:57
Eta:
jeżeli zachodzi tw. Pitagorasa
a
2+b
2= c
2 −−−−−− Δ prostokątny
jeżeli a
2+b
2 < c
2 −−− trójkąt rozwartokątny
bo z tw. cosinusów
cosγ<0
| | a2+b2−c2 | |
cosγ= |
| <0 => a2+b2−c2 <0
|
| | 2ab | |
to a
2+b
2 < c
2
jeżeli a
2+b
2 > c
2 −−− Δ ostrokątny
teraz dokończ te obliczenia dla danych a, b, c,
27 maj 20:38
AS: | | 23 | |
dotyczy problemu cos(γ) = − |
| |
| | 40 | |
Należy stronami pomnożyć przez −1
cos(180 − γ) = 0.575 z wzorów redukcyjnych
180
o − γ = 54.9
o
γ = 180
o − 54.9
o
28 maj 10:57