paulina: Nie mam pomysłu na rozwiązanie takich zadań:
Pewien bank podwyższył oprocentownie kredytu hipotecznego o 80 punktów bazowych co
oznacza podwyżkę o 12,5%. Oblicz wysokość oprocentowania kredytu hipotecznego po
podwyżce.
Pan Jan założył rocznąlokate o stałym oprocentowniu w wysokości 25 000zł. Po roku bank
dopisał odsetki pomniejszone o 20%podatku dochodowego i wówczas pan Jan mial na lokacie
26 4000. Oblicz:
a)oprocentowanie lokaty
b) kwotę podatku odprowadzonego przez bank z tytułu tej lokaty
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
14 gru 20:21
b.: o 80 punktów bazowych = o 0,8 punktu %
niech p = oprocentowanie początkowe
p+0,8 =oprocentowanie po podwyżce
no i mamy
p+0,8 = p*(1+0,125)
stąd wyliczasz p
14 gru 21:17
paulina: Dziękuje
14 gru 21:39