Obliczyć pochodną cząstkowa wyższego rzędu
Karol99: x3+y4+5x3y4+cosx+5 Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem, bo nic nie kumam. Obliczyć
pochodną cząstkową wyższego rzędu.
27 maj 19:34
Basia:
f'x=3x2+5y4*3x2−sinx = 3x2+15x2y4−sinx
f'y=4y3+5x3*4y3 = 4y3+20x3y3
f"xx=6x+15y4*2x−cosx=6x+30xy4−cosx
f"xy=15x2*4y3=60x2y3
f"yx=20y3*3x2=60x2y3
f"yy=12y2
f(3)xxx = 6+30y4+sinx
f(3)xxy = 30x*4y3=120y3
f(3)xyx = 60y3*2x=120xy3
f(3)xyy = 60x2*3y2=180x2y2
f(3)yxx = 60y3*2x=120xy3
f(3)yxy = 60x2*3y2=180x2y2
f(3)yyx = 0
f(3)yyy = 24y
f(4)xxxx = cosx
f(4)xxxy = 120y3
f(4)xxyx = 0
f(4)xxyy = 360y2
f(4)xyxx = 120y3
f(4)xyxy = 120x*3y2=360xy2
f(4)xyyx = 360xy2
f(4)xyyy = 180x2*2y=360x2y
f(4)yxxx = 120y3
f(4)yxxy = 120x*3*3y2=360xy2
f(4)yxyx = 360xy2
f(4)yxyy = 180x2*2y=360x2y
f(4)yyxx = 0
f(4)yyxy = 0
f(4)yyyx = 0
f(4)yyyy = 24
itd.
28 maj 11:56