Dane jest równanie prostej 3x - y + 1 =0 przekształć je do postaci kierunkowej..
Karola: Dane jest równanie prostej 3x − y + 1 =0
przekształć je do postaci kierunkowej, narysuj te prosta w układzie wspórzędnych, wyznacz
równanie prostej do niej równoległej i przechodzącej przez punkt K (O,−4)
27 maj 19:10
R.W.16l: postać kierunkowa to y=ax+b
ogólna to Ax+By+C
więc 3x−y+1 =0 ⇒ y=3x+1
Równoległa, czyli a1=a2, gdy k: y=a1x+b1 i l: y=a2x+b2
czyli a2=3
mamy już y=3x+b
b wyliczymy z pkt. K
−4=0a+b
b=−4
koniec − y=3x−4 =)
27 maj 19:19
Karola: dzięki bardzo
27 maj 19:24