Oblicz pole trójkąta A(-4,-2) , B(0,6) , C(6,2)
Karola: Oblicz pole trójkąta A(−4,−2) , B(0,6) , C(6,2)
27 maj 19:08
R.W.16l: P=[p*(p−a)*(p−b)*(p−c)]
1/2
p=(a+b+c)/2
a=|AB|, b=|BC|, c=|CA|
lub
| | |(xb−xa)(yc−ya)−(xc−xa)(yb−ya)| | |
P= |
| |
| | 2 | |
27 maj 19:23
R.W.16l: I. |AB|=
√(xb−xa)2+(yb−ya)2=
√16+64=
√80=2
√20=4
√5
|BC|=
√(xc−xb)2+(yc−yb)2=
√36+16=
√52=2
√13
|CA|=
√(xc−xa)2+(yc−ya)2=
√100+16=
√116=2
√29
| | 4√5+2√13+2√29 | | 4√5+2√13+2√29 | |
P=√ |
| ( |
| −4√5)* |
| | 2 | | 2 | |
| | 4√5+2√13+2√29 | | 4√5+2√13+2√29 | |
*( |
| −2√13)( |
| −2√29) |
| | 2 | | 2 | |
dobra, olać, to drugie lepsze...
27 maj 19:30
Karola: dzieki bardzo

27 maj 19:52