Damian: Wykaż, że jeśli (a1)/(b1)=(a2)/(b2)=...=(an)/(bn) i b1+b2+...+bn≠0, to
(a1+a2+...+an)/(b1+b2+...+bn)=a1/b1.
Proszę o pomoc.
14 gru 20:14
Damian: Proszę o pomoc.
15 gru 18:06
Damian: Czy ktoś to potrafi zrobić
15 gru 20:44
Damian: Czy ktoś to potrafi zrobić
16 gru 15:53
Damian: Proszę.
17 gru 09:54
Mycha: a za poprzednie to nie podziekujesz ;>
a1/b1=a2/b2=...=an/bn
⇔ a2=a1*r1 b2=b1*r1
a3=a1*r2 b3=b1*r2
..... an=a1*rn-1 bn=b1*rn-1
podstawiamy
(a1+a1*r1+...+an*rn-1)/(b1+b1*r1+...+bn*rn-1)=
[a1(1+r1+r2+...+rn-1)]/[b1(1+r1+r2+...+rn-1)]=a1/b1
c.b.d.o.
17 gru 10:17
Damian: Dzięki, nie miałem wczoraj czasu, aby sprawdzić czy ktoś mi odpowiedział. Jeszcze raz
dzięki.
17 gru 17:53