chemia
ewa: Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w zadaniach z chemii?
Czy mógłby ktoś mi pomóc w tych zadaniach?
Będę bardzo wdzięczna.
1.Uszereguj poniższe atomy i jony zgodnie z rosnącym promieniem i uzasadnij swoją decyzję
a)atom Fe,jon Fe2+,jon Fe3+
B)atom Cu,jon Cu +,jon Cu 2+
2.Oblicz średnią masę atomową chloru,jeśli wiesz,że pierwiastek ten zawiera 2 izotopy 35Cl i
37Cl o zawartości 75procent i 25 procent
3.Oblicz średnią masę atomową tlenu,jeśli wiesz,że pierwiastek ten zawiera 3 izotopy o liczbach
masowych 16,17 i 18 ,przy czym zawartość 16 tlen wynosi 99,76 procent, 17tlen−0,048procent ,a
18 tlen−0,2 procent
4.Oblicz jaką gęstość ma gazowy deuter w warunkach normalnych
5.Oblicz masę ciężkiej wody,otrzymanej podczas syntezy przeprowadzonej z użyciem tlenu i 22,4
dm3 deuteru odmierzonego w warunkach normalnych.
27 maj 17:43
Mateusz: 1 zad anion jest zawsze większy od macierzystego atomu poniewaz atom przechodząc w anion
przyjmuje elektrony a to powoduje że większa liczba elektronow oraz działające miedzy nimi
siły odpychania zwiekszają rozmiary ostatniej powłoki. teraz juz wiesz jak zrobic 1 zadanie
mysle ze nie bedziesz miała kłopotu

zad 2 jak i 3 podstawiasz tylko dane do wzoru na srednią mase atomową pierwiastka A
r
| | A1*%A1+A2*%A2+.....+An*%An | |
Ar = |
|
|
| | 100% | |
A
1,A
2,A
n−masy atomowe izotopów wyrazone w u(atomowej jednostce masy czytaj junit)
%
A1,%
A2,%
An−procentowe zawartosci izotopow w mieszaninie naturalnej w %
zad 4 deuter to izotop wodoru oznacza sie go D albo
2 H
1
skoro mamy obliczyc gestosc gazowego deuteru to oznacza ze występuje w postaci cząsteczki
dwuatomowej czyli D
2 a wiec skoro deuter ma mase 2g co widac po zapisie to masa D
2 wyniesie
4g mamy policzyc gestosc w warunkach normalnych kozystamy z faktu ze 1 mol gazu w warunkach
normalnych zajmuje objetosc 22,4dm
3 a więc dalej to juz tylko podstawiamy do wzoru na gestosc
| | m | |
d = |
| gdzie m−masa gazu czyli u nas deuteru 4g v−objetosc czyli w naszym przypadku |
| | v | |
22,4dm
3
zad5
D
2+O
2→D
2O łatwo policzysz
27 maj 18:19
ewa: Dziękuję Ci bardzo,dużo mi podpowiedziałeś ,ale ja jestem kompletnie zielona z chemii
27 maj 18:24
Mateusz: aa zapomniałem dodac o kationach nie załąpałem ze masz tam kationy i napisałem o anionach a
wiec napisze o kationach z kationem jest odwrotnie
atom przechodzą c w kation oddaje elektron lub elektrony z ostatniej powłoki a to powoduje
zmniejszenie promienia
27 maj 18:28
ewa: 1.będzie wszystko od końca?
jon Fe3+ ,jon Fe2+,atom Fe
,jon Cu 2+,jon Cu+,atom Cu

27 maj 18:28
Mateusz: tak więc będzie Fe3+ ,Fe2+,Fe bo mamy uszeregowac zgodnie z rosnącym promieniem a kation
jest mniejszy od macierzystego atomu a im większy ładunek kationu tym ma mniejszy promien
27 maj 18:32
Mateusz: teraz zrob podobnie z Cu
27 maj 18:33
ewa: Cu2+,Cu+,Cu
| | 35*75+25*37 | |
zad.2. |
| =35,5 |
| | 100 | |
27 maj 18:37
ewa: Cu2+,Cu+,Cu
| | 35*75+25*37 | |
zad.2. |
| =35,5 |
| | 100 | |
27 maj 18:38
Mateusz: no obydwa dobrze
27 maj 18:39
ewa: heh..jak miło

ale nie kumam jak to 3−ie
27 maj 18:41
Mateusz: no 3 tak samo podstawiasz do tego wzoru liczba masowa to to samo co masa atomowa w u
27 maj 18:43
ewa: | | 16*99.76+17*0,048+18*0,2 | |
aaaaa... |
| =16.004 |
| | 100 | |
ale 4 i 5 nadal nie rozumiem..
27 maj 18:56
ewa: m=2g V=22,4dm
3
| | 2 | |
d= |
| =0,089   |
| | 22,4 | |
27 maj 19:04
Mateusz: w 4 to ci wszystko napisałem za m podstawiasz 4 za v 22,4dm3
zad 5 jaką mase ma deuter cząsteczkowy D2 jak uzyto 22,4 dm3 deuteru oraz 22,4dm3 tlenu to
znaczy ze uzyto po 1 molu tych cząsteczek a więc 4g deuteru i 32 g tlenu no i dodajesz 32g+4g
i tyle
27 maj 19:06
ewa: 5.4+16=20

27 maj 19:06
ewa: ehhhh...czarna magia ta chemia

Dziękuję bardzo za pomoc...
27 maj 19:10
Mateusz: jaka tam czarna magia jak widzisz wcale nie taka straszna

setki uczniow w koncu sie o tym
przekonało w zad 4 podaj gęstosc w jednostce g/dm
3
27 maj 19:12
ewa: 4. 0,1786g/dm
3.
UPS ...Znalazłam jeszcze jedno zadanie:
Oblicz masę deuteru wydzielonego podczas reakcji 1 mola ciężkiej wody z sodem.
Pomożesz?
27 maj 19:18
Mateusz: nie w 4 do wyniku dopisujesz jednostke g/dm
3
D
2O+2Na→Na
2O+D
2
stechiometrie znasz

czyli proporcje i takie tam
27 maj 19:23
ewa: nie bardzo,,
27 maj 19:27
Mateusz: To poczytaj w podreczniku o stechiometrii rownan reakcji
z powyzszego rownania widzimy ze z 1 mola D2O otrzymamy 1 mol cząsteczek D2 czyli 4g i to
jest odpowiedz
27 maj 19:30
ewa: | | 4gmol | | g | |
a w tym 4.zadaniu to będzie tak wyglądało: |
| =0,1786 |
|  ? |
| | 22,4dm3mol | | dm3 | |
27 maj 19:33
ewa: Dzięki wielkie

27 maj 19:35
Mateusz: nie nie mase wyrazamy w g a objętosc w jednostkach objetosci czyli dm
3 cm
3 jak ci pasuje
| | g | |
dzielimy 4g przez 22,4dm3 i otrzymuje 0,178 |
| |
| | dm3 | |
27 maj 19:36
ewa: oki,jeszcze raz dziękuję
27 maj 19:38
Mateusz:
27 maj 19:41
Mateusz: dodam jescze ze mase wyrazamy w jednostkach masy tj g,kg,dag itd
27 maj 19:49