Damian: Sprawdź czy 2 jest elementem neutralnym działania "r" pkreślonego w zbiorzez liczb
rzeczywistych następującą: a"r"b=a-b+2.
Proszę o pomoc.
14 gru 20:10
Aneta: 2 jest el neutralnym tzn powinno być tak, ze jak podstawię 2 zamiast liczby to wynik się
nie zmieni
zamiast b podstawiam 2
a "r" 2 = a - 2 + 2 = a czyli ok
a teraz zamiast a podstawiam 2
2 "r" b = 2 - b + 2 = 4 - b i nie jest ok
2 nie jest el neutralnym działania "r"
ale nie jestem pewna czy trzeba ten drugi przypadek - wydaje mi się (tak na 99%) że
trzeba więc odp jest wyzej
15 gru 00:31
Damian: Właśnie ten drugi przypadek jest potrzebny, bo ja zrobiłem tylko pierwszy i było źle.
15 gru 18:05