POMOCY
! TRYGONOMETRIA
W równoległoboku ABCD wysokości maja długości |DE| = 4cm i |DF|=7 cm,
a kąt między nimi α=30 stopni. Oblicz:
a) obwód równoległoboku
b) długość odcinka OB, gdzie O jest punktem przecięcia się wysokości DF z bokiem AB.
BARDZO PROSZĘ O POMOC!
[ Kąt DFC i DEA = 90 stopni ]
Ponawiam, bardzo zależy mi na poprawnym rozwiązaniu tego zadania...
Odp:
a) 44cm
| 42−16√3 | ||
b) | cm | |
| 3 |
.....rysuję ... cierpliwości .....
kąt I< FDCI = 900 − 30o= 60o
ΔFDC jest prostokątny , to I< CI = 30o = I<AI
| 7 | ||
IDFI= 7 to: | = sin30o => a= 14 cm
| |
| a |
| 4 | ||
z Δ AED ; | = sin30o => b= 8cm
| |
| b |
| x | ||
= sin60o => x= 4√3
| ||
| b |
| y | 4√3 | |||
= tg30o => y= | ||||
| 4 | 3 |
| 4√3 | (12√3+4√3 | |||
IOBI= 14 − (4√3+ | )= 14 − | |||
| 3 | 3 |
| 42− 16√3 | ||
IOBI= | cm
| |
| 3 |