równanie z parametrem
kruk: Określ liczbe rozwiązań w zależności od parametru m, gdy m2x=m(x+2)−2
27 maj 17:20
M:
23 kwi 16:54
M:
21 maj 07:44
Jinxia:
mx
2=m(x+2)−2
mx
2=mx+2m−2
mx
2−mx−2m+2=0
1) m=0
0−0−0+2=0
2=0 sprzeczność
2) m≠0
mx
2−mx−2m+2
Δ=(−m)
2−4*m*(−2m+2)
Δ=m
2+8m
2−8m
Δ=9m
2−8m
3)
9m
2−8m=0
m(9m−8)=0
m=0 (nie nalezy do zbioru rowiązań
9m−8=0
9m=8 m=U{8}[9}
| | 8 | |
Dla m= |
| jedno rozwiązanie |
| | 9 | |
4)
9m
2−8m<0
| | 8 | |
Dla m∊(0, |
| ) równanie to nie ma rozwiązan |
| | 9 | |
5)
9m
2−8m>0
| | 8 | |
Dla m∊(−∞,0)U( |
| ,∞) rownanie to ma dwa rozwiązania |
| | 9 | |
21 maj 10:18