Pare zadan
Xter: 1. Liczby a,b,c sa dlugosciami bokow trojkata. Ciag (a,b,c) jest rosnacym ciagiem
| | √5+1 | |
geometrycznym. Wykaz ze iloraz tego ciagu jest mniejszy od |
| . |
| | 2 | |
2.Do obszaru kata o mierze 60
0 nalezy punkt A ktorego odleglosci od ramion kata sa rowne 3 i
5. Oblicz odleglosc punktu A od wierzcholka kata.
Godzio:
a,b,c => a, aq , aq
2
zał. a > 0 q > 0
a + b > c − stosujemy jedną z nierówności trójkąta
a + aq > aq
2
a + aq − aq
2 > 0
a(1 + q − q
2) > 0
−q
2 + q + 1 > 0
Δ = 1 + 4 = 5
√Δ =
√5
| | −1 + √5 | | 1 − √5 | |
q1 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | −1 − √5 | | √5 + 1 | |
q2 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | 1 − √5 | | √5 + 1 | |
q ∊ ( |
| , |
| ) c. n. d. |
| | 2 | | 2 | |
Xter: Dzieki za 1, a w drugim odleglosci sa rownie 5 i 3 , nie 3 i 3 , ale juz chyba mam