Funkcja kwadratowa
Pomocy: Wiadomo, że funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe x1= 112 i x2=512 oraz jej
zbiorem wartości jest przedział (−∞, 2>. Podaj największą i najmniejszą wartość funkcji w
przedziale <3, 512>
27 maj 15:29
robinka: ja bym najpierw napisała wzór funkcji kwadratowej, zaczęłam liczyć, ale strasznie dziwne wyniki
mi wychodzą
27 maj 16:09
robinka: zrobiłam za chwilke Ci napiszę wyliczenia
27 maj 16:11
Godzio: q = 2
x
1 = 1,5
x
2 = 5,5
| | x1 + x2 | | 7 | |
p = |
| = |
| = 3,5 |
| | 2 | | 2 | |
f(x) = a(x − 3,5)
2 + 2 i podstawiamy jedno z miejsc zerowych
0 = a(5,5−3,5)
2 + 2
−2 = 2a
a = − 1
f(x) = −(x−3,5)
2 + 2 = −x
2 + 7x −12,25 + 2 = −x
2 + 7x − 10,25
p = 3,5 ∊ <3,5,5>
f(3,5) = −12,25 + 24,5 − 10,25 = −22,5 + 24,5 = 2 − max
f(3) = −9 + 21 − 10,25 = 1,75
f(5,5) = −30,25 + 38,5 − 10,25 = −40,5 + 38,5 = −2 − min
27 maj 16:16
robinka: x
1=1,5
x
2=5,5
q=2 współrzędna y wierzchołka paraboli
2*4a=−Δ
8a=−b
2+4ac
7a=−b
b=−7a
8a=−49a
2+4ac
8=−49a+4c
2+12,25a=c
x
1*x
2={c}{a}
8,25a=2+12,25a
−4a=2
a=−0,5
b=3,5
c=−4,125
y=−0,5x
2+3,5x−4,125 > i tak dziwny wynik
trzeba obliczyc p, następnie f(3) oraz f(5,5)=0
27 maj 16:20
robinka: Godzio pomyliłeś się
0 = a(5,5−3,5)2 + 2
−2 = 4a
a = −0,5
27 maj 16:23