wzór fu. liniowej (-1,0)i (2,2)
bociek: Wyznacz wzór funkcji liniowej, gdzie wykres przechodzi przez punkty (−1,0)i (2,2).
Wychodzi mi dziwny wynik wzoru,moze to błąd mój albo....Liczyłem tym wzorem
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
27 maj 12:42
bociek: y=0,66x+0,66 i to jest to
27 maj 13:34
Godzio: wzorem jest troche trudniej lepiej układem równań
y = ax + b (−1,0)
y = ax + b (2,2)
0 = −a + b
2 = 2a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−
−2 = −3a
| | 2 | |
a = |
| = 0,(6) − i tu trzeba zostawić w ułamku żeby nie było okresu |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
więc wzór to: y = |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
27 maj 15:18