dzidek148: Narysuj wykresy funkcji i omów ich własności.
a) y=3x
b) y = 3x-1 + 2
14 gru 19:57
xpt: a)
co prawda nie narysuję Ci tego tutaj, ale zaznacz sobie kilka punktów charakterystycznych
(polecam narysować ja dla x∈{-1.0.1.2} a dalej to już przedłużyć po łuku.)
As pozioma x=0
As pionowa - nie istnieje
Monotoniczność - y rośnie gdy x∈R
granica dla x→∞ = ∞
granica dla x→-∞ = 0
b) najprawdopodobniej mieliscie na zajęciach powiedziane kiedy wykres funkcji jest
"przenoszony" i w którą stronę
Prz rozwiązywaniu tego podpunktu pamiętaj, że 0/3 = 0 i ∞/3 = ∞.
19 gru 22:45