matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
tekaos:
niby proste te granice ale nie umiem ani wyciągnąć x ani zastosować tu l'hospitala
lim x→−
∞
5x
3
+3x
2
/ x
2
+1=
27 maj 12:37
Basia:
5x
3
+3x
2
x
2
(5x+3)
=
=
x
2
+1
x
2
(1+
1
x
2
)
5x+3
5*(−
∞
)+3
→
= −
∞
1
1+
x
2
1+0
27 maj 13:36