paulina: Cena biletu na mecz piłki noznej wynosiła 150zł. Gdy cene obniżono okazało się,że na mecz
przychodziło o 50% widzów więcej a dochód uzyskany ze sprzedaży biletó na jeden mecz
wzrósł o 25%. O ile złotych obniżono cenę biletów?Proszę o pomoc, nie mam pojęzia jak to
rozwiązać:(
14 gru 19:30
Basia:
n - liczba osób kupujących bilety po 150
n+n/2=3n/2 - liczba osób kupujących bilety po x (bo 50% to połowa)
przychód z biletów po 150 = 150n
przychód z biletów po x = 3nx/2
3nx/2=125% * 150n /:n *2
3x=125*150*2/100
3x=125*15*2/10
x=(125*15*2) / (3*10)
x=(125*30)/30=125
nowy kosztuje 125 czyli cenę obnizono o 25
14 gru 19:40
paulina: Dziękuję
14 gru 19:51