dzidek148: Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego zawierającym wierzchołek i przekątną
podstawy jest trójkąt równoboczny o boku mającym długość 12cm. oblicz objętość tego
ostrosłupa.
14 gru 19:28
gaga:
Narysuj ten ostr. zobacz ten przekrój i okaże się ,że
1/2*d= 6cm czyli z trójkata prostokątnego (widzisz go<mruga)
obliczymy H -- ostr.
z tw. Pitagorasa H2 = 122 - 62= 108
czyli H= √36*3 = 6√3 cm
przekatna podstawy to przekatna kwadratu o boku a
czyli ze wzoru d=a*√2
obliczymy a a√2= 12 czyli a= 6√2
więc V = 1/3*(6√2)2 *6√3
V= 144√3 cm3
14 gru 19:50
dzidek148: dzięki
14 gru 19:53
gaga: Wielkie dzieki

14 gru 20:14
dzidek148: no tak wielkie dzięki


!
14 gru 20:16