dzidek148: Oblicz x jeżeli:
a) log2 x = -2
b) logx = log 40 - log 5
c) logx = 2 log 3 + log 4
14 gru 18:42
Basia:
a) wprost z def. logarytmu
x=2-2=1/22=1/4
b) logx=log(40/5)=log8
x=8
c) logx=log(32*4)=log36
x=36
14 gru 18:47
dzidek148: jakbyś mogła to rozwiąż mi jeszcze to
a) (1/2)x = 64
b) (√2)x-3 = 1/2
c) logx 16/9 = 2
14 gru 18:55
Basia:
a) 1/2=2-1
2-x=26
-x=6
x=-6
b) √2=21/2
21/2(x-3)=2-1
(x-3) / 2 = -1
x-3=-2
x=1
c) x2=16/9 i x>0 (podstawa logarytmu musi być dodatnia)
x=4/3
14 gru 18:58
dzidek148: dzięki
14 gru 19:02
gaga:
a) 2-x = 26 → -x = 6 czyli = - 6
b) (2)(1/2)*(x-3)= 2-1 → (1/2)*(x-3)= -1
(1/2)*x = 1/2
x=1
c) x2 = 16/9 → x= 4/3 bo x >0 i x ≠1
14 gru 19:06