paulina: Podaj przykład liczby niewymiernej y która spełnia warunek 2√2<√2+4y<3√2
14 gru 17:22
gaga:
trzeba rozpisać nierówność podwójną tak
√2 +4y <3√2 i √2 +4y > 2√2
4y < 2√2 i 4y> √2
y< √2 /2 i y > √2 / 4
czyli sa to liczby niewymierne z przedziału
y⊂( √2 /4 , √2 /2) w przybliżeniu y∈(0,35; 0,70) bo √2≈ 1,41
np y = 2/5*√2 y = 2/7*√2 y = 4/9 √2 itp.
może być i taka y= √3 -√2 bo ≈ 1,73 - 1,41=0,32
byle były niewymierne i ich wartość przybliż należała do( 0,35; 0,70)
jest ich niesk. wiele
14 gru 18:05