PASCAL, PROGRAMOWANIE PODSTAWY!! PĘTLE!!!
Cinu: Jako iż informatyka jest połączona z matematyką, proszę o pomoc.
uses crt;
var
x, y : integer;
BEGIN
x:=0;
y:=1;
repeat
clrscr;
x:=x+1;
GOTOXY (x,y);
write (x);
delay(500);
if x=5 then
repeat
x:=x−1;
GOTOXY (x,y);
write(x);
delay(500);
clrscr;
until x=1;
until 1=2;
end.
Chcę aby nie pojawiała się liczba 5
po cofnieciu, gdzie wstawic te clrscr; ?
Myśle o
1, 2 ,3, 4 ,5 , 4, 3, 2, 1
24 maj 22:00
kalafiorowa:
nie rozumiem czemu piszesz ze nie chcesz aby pojawiala sie cyfra 5 kiedy myslisz o ukladzie
1,2,3,4,5,4,3,2,1 gdzie cyfra 5 sie pojawia ?
24 maj 22:34
24 maj 22:47
kalafiorowa:
przed if x=5 then wstaw clrscr;
24 maj 23:02
Cinu: 
dzieki, znasz sie na pascalu?
ja przez tyle czasu kombinowalem, i wiedzialem ze gdzies ma byc, ale zrobilem kod powinien
wygladac tak :
uses crt; var x, y : integer; BEGIN x:=0; y:=1; repeat clrscr; x:=x+1; GOTOXY (x,y); write (x);
delay(500); if x=5 then repeat
clrscr; x:=x−1; GOTOXY (x,y); write(x); delay(500);
clrscr; until x=1; until 1=2; end.
24 maj 23:39
Cinu: ty zrobiłes
24 maj 23:39
kalafiorowa:
miałam na początku liceum styczność z pascalem, jako że byłam w klasie niby informatycznej
24 maj 23:48
Cinu: ja jestem w technikum informatycznym , programowanie dopiero w 3 klasie, c++, pascal.
25 maj 00:31
kalafiorowa:
Ja miałam Eli, później Pascala a do C++ nie doszliśmy, bo zmienili nam nauczyciela na takiego,
który na niczym się nie znał

ale i tak przeżyliśmy. Kto chciał to sam tak jak ty w domu ćwiczył. A na koniec okazało się, że
tylko jeden chłopak zdawał ją na maturze
25 maj 11:42
Cinu: programowanie > matematyki zwyczajnej, tylko trzeba miec wiecej cierpliwosci, ale zaleta jest
to, ze nie ma zadnych wzorow
25 maj 16:54