Dla jakiej wartości parametru m równanie x^2+(m−5)x+2m^2+m+u{1}{2}=0 ma 2 rozwią
POMOCY: Dla jakiej wartości parametru m równanie x2+(m−5)x+2m2+m+12=0 ma 2 rozwiązania ujemne?
24 maj 21:57
Eta:
warunki:
1/ Δ≥0
jako odp: wybierz część wspólną tych warunków
24 maj 22:12
POMOCY: Bardzo dziwne liczby mi wychodzą, a delta to już w ogóle.
24 maj 22:35
Godzio: | | 1 | |
a nie powinno być coś innego zamiast |
| ? |
| | 2 | |
24 maj 22:38
POMOCY: Nie. Wszystko się zgadza z zadaniem
24 maj 22:41
Godzio: w takim razie wychodzi troche głupio zaraz sprawdze jeszcze
24 maj 22:41
POMOCY: delta wychodzi mi 840
24 maj 22:42
Godzio:
Δ = m2 − 10m + 25 − 8m2 − 4m − 2 = − 7m2 − 14m + 23 ≥ 0
Δm = 840
√Δm = 2√210
no i tak niestety bedzie wychodzic tylko się dziwię dlaczego w tym momencie ( na czerwono) nie
wyszło 21 tylko 23 tak to można by było elegancko przez 7 podzielić
24 maj 22:44
Eta:
Tak wychodzi
Koszmarne
24 maj 22:46
POMOCY: I co dalej z tym mam zrobić?
24 maj 22:47
Eta:
No liczyć
24 maj 22:49
POMOCY: To ja wiem, ale mam przecież wyznaczyć zbiór dla m
24 maj 22:49
Eta:
Sprawdź jeszcze raz , czy wszystko w równaniu dobrze napisałaś (eś)
24 maj 22:51
POMOCY: Wszystko się zgadza
24 maj 22:52
POMOCY: więc jak mam ustalić zbiór dla m?
24 maj 22:53
Eta:
Zastanawiam się po licha takie "paskudne" równania
daje autor zadania

Policzyć z pewnością można ........
24 maj 22:54
Godzio: z delty
| | 14 + 2√210 | | √210 | |
m1 = |
| = −1 − |
| ≈ −3,07 |
| | −14 | | 7 | |
| | 14 − 2√210 | | √210 | |
m2 = |
| = −1 + |
| ≈ 1,07 |
| | −14 | | 7 | |
| | √210 | | √210 | |
m ∊ (−∞, −1 − |
| > ∪ <−1 + |
| ,∞) |
| | 7 | | 7 | |
−m + 5 < 0
m>5
Δ = 1 − 4 = − 3 −> m ∊ R
Odp: m∊(5,
∞)
24 maj 22:56
Eta:
Masz do tego zad. jakieś odpowiedzi? ( czy też są takie paskudne?)
To wywnioskujemy , czy nie ma pomyłki w równaniu.
24 maj 22:56
Eta:
No i ok,
Godzio
24 maj 22:57
Godzio:
| | 1 | | 3 | |
najlepiej by było chyba gdyby zamiast |
| było |
| to by wszystko się ładnie uprościło |
| | 2 | | 4 | |
i ładna delta by wyszła
24 maj 22:58
POMOCY: Niestety nie mam żadnych odpowiedzi.
24 maj 23:00
POMOCY: A końcowa odpowiedź to po prostu m∊(5,∞)
24 maj 23:02
Godzio: tak
24 maj 23:02
POMOCY: Dzięki za pomoc
24 maj 23:04
Eta:
24 maj 23:05
Eta:
Zatem " nie taki diabeł straszny , jak go malują "
24 maj 23:06
Godzio: no dokładnie
24 maj 23:07
b.: z tymi ,,ładnymi'' wynikami to dochodzi do przesady i później się ludziom wydaje, że jak
| | √210 | |
rozwiązanie wyszło powiedzmy −1+ |
| , to znaczy, że jest źle  |
| | 7 | |
(a pomagającym z kolei wydaje się, że jest źle przepisane

)
ja tam wolałbym, żeby co niektóre zadania miały (celowo) ,,brzydkie'' wyniki, tak dla
przyzwyczajenia
tutaj akurat ostateczne rozwiązanie wyszło ,,ładne'', no ale przynajmniej po drodze się coś
paskudnego pojawiło

zawsze coś
25 maj 08:07
Bogdan:
Mam podobną opinię do
b w sprawie "ładnych" wyników i "gładkich" liczb. Brak obycia
z takimi wynikami i liczbami wywołuje zaniepokojenie, nawet u maturzystów, w przypadkach
pojawienia się w działaniach ułamków, pierwiastków, liczb niewymiernych. Każda liczba ma
przecież takie samo prawo do "życia"
25 maj 10:50