matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matma
ULA N:
PROSZE O POMOC
W trapezie równoramiennym przekątna ma długość 10 cm i nachylona jest do dłuższej podstawy pod kątem 30
0
. Oblicz pole tego trapezu
24 maj 21:37
Godzio:
h
sin30 =
10
h = 5
b−a
2b − b + a
b+a
b −
=
=
2
2
2
b+a
2
cos30 =
10
10
√
3
= a + b
a+b
10
√
3
P =
* h =
* 5 = 25
√
3
2
2
24 maj 22:27