Jasper: Napisz rownaina stycznych do okregu o i prostopadlych do prostej k:
b) o(x−5)2 +y2=9 k:y=−x
24 maj 21:20
Jasper: tu tez godzio pomozesz?
24 maj 21:57
Eta:
styczna ma równanie: l: y= x+b => x −y+b=0
S( 5, 0) r= 3
odległość S od stycznej: d= r= 3
| | I5*1−0*(−1)+bI | | I5+bI | |
d= |
| = |
|
|
| | √1+1 | | √2 | |
I5+bI = 3
√2 => b+5= 3
√2 v b+5= −3
√2
b= 3
√2−5 v b= −3
√2− 5
styczne mają równania:
l
1: y= x +3
√2 −5
l
2: y= x −3
√2−5
24 maj 22:08
Jasper: ya, zgadzo sie chłopie bracie!

Podzienkowoł
24 maj 22:16