Jasper: Napisz rozwniaa stycznych do okragu o i rownoleglych do prostej k:
b) o:(x+3)2+(y−5)2=16 , x: y=x
24 maj 21:19
Godzio: pomoge
24 maj 21:21
Godzio:
y = x => prosta równoległa ma postać: y = x + b
(x+3)
2 + (y−5)
2 = 16
x
2 + 6x + 9 + y
2 − 10y + 9 = 0
y = x + b
x
2 + 6x + 9 + (x + b)
2 − 10(x+b) + 9 = 0
x
2 + 6x + 9 + x
2 + 2xb + b
2 − 10x − 10b + 9 = 0
2x
2 + x(2b − 4) + b
2 − 10b + 18 = 0
zał. Δ = 0 ( bo styczna oznacza jeden pkt wspólny)
Δ = 4b
2 − 16b + 16 − 8(b
2 − 10b + 18) = 4b
2 − 16b + 16 − 8b
2 + 80b − 144 =
−4b
2 + 64b − 128 = 0 /:(−4)
b
2 − 16b + 32 = 0
Δ
b = 128
√Δb = 8
√2
| | 16 + 8√2 | |
b1 = |
| = 8 + 4√2 |
| | 2 | |
| | 16 − 8√2 | |
b2 = |
| = 8 − 4√2 |
| | 2 | |
równania stycznych:
l
1: y = x + 8 + 4
√2
l
2: y = x + 8 − 4
√2
24 maj 21:26
Eta:
można też tak

styczna ma równanie l: y= x+b => x−y+b=0
S( −3,5) r=4
odległość Sod prostej stycznej d=r=4
| | I−3−5+bI | | Ib−8I | |
d= |
| = |
|
|
| | √1+1 | | √2 | |
to Ib−8I= 4
√2 => b−8= 4
√2 v b−8= −4
√2
b= 8+4
√2 v b= 8 −4
√2
styczne mają równania:
l
1: y= x +8+4
√2
l
2: y= x +8 −4
√2
24 maj 22:03
Godzio:
o

, w takim razie poznałem nowy sposób
24 maj 22:17
Eta:
24 maj 22:20