zadanie
patryko: Liczbę przekątnych w dowolnym wielokącie wypukłym obliczamy ze wzoru
p= n*(n−3)2 gdzie: n – liczba boków, p – liczba przekątnych.
a) ile przekątnych ma dwunastokąt wypukły?
b) który z wielokątów wypukłych ma 14 przekątnych ?
c) czy istnieje wielokąt wypukły, w którym liczba przekątnych jest o 10 większa od liczby
boków?
24 maj 21:11
Eta:
co tu trudnego?

a) podstaw do tego wzoru za n= 12 .......
b) podstaw za p= 14
c) p= 10n
20n= n
2−3n => n
2−23n=0 => n= 0 −− odpada v n= 23
takim wielokątem jest 23−kąt wypukły
spr;
| | 23(23−3) | | 23*20 | |
|
| = |
| = 230 −−− przekątnych
|
| | 2 | | 2 | |
p= 230 n= 23 => p= 10n ..... czyli ok
24 maj 22:19
patryko: dzieki
25 maj 19:25