Obiętość i powierzchnia całkowita walca.
mania: z kostki sześciennej o krawędzi 10cm wycięto walec.Oblicz objętość i powierzchnię otrzymanej
bryły.
24 maj 21:04
walet:
Oblicz pole koła wpisanego w kwadrat o boku 10
24 maj 21:06
mania: zrobiłam to i nauczycielka mi tego nie zaliczyła
24 maj 21:11
Pedros: wysokość walca =10 d=10 czyli r=5
Pp (koła)= Pi * r2
Pp= 25 Pi
Pf(walca) = Pp * h
Pf = 25 Pi * 10
Pf = 250 Pi cm3
24 maj 21:39
Pedros: Ppow=2Pp + P (prostokąta)
P(prostokąta)= h * l
l= 2 Pi r
l=10 Pi
P(prostokąta)= 10 Pi * 10 = 100 Pi
P pow całk= 2 * 25 Pi + 100 Pi
P pow całk = 150 Pi cm2
24 maj 21:41
mania: Dzięki wielkie

Teraz jestem pewna,że mam dobrze.
24 maj 21:52
Pedros: nu problemo
24 maj 22:03
sara: Z sześciennej kostki o krawędzi 10 cm
wycięto bryłę o wymiarach i kształcie
przedstawionym na rysunku
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tej bryły.
Wyniki podaj z dokładnością do 1 cm³ i 1 cm².
prosze o pomoc
20 lis 15:43
sara: ma wyjść:
v=749 cm 3
p=641 cm2
20 lis 15:47