ciągi :(
Maciek: Proszę o pomoc WAS
3,a,b to kolejne liczby ciągu geometrycznego. Te same liczby są w podajen kolejności pierwszym,
drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz b i c.
24 maj 21:01
Godzio:
3, a, b − ciąg geometryczny
ciąg arytmetyczny:
a1 = 3
a2 = a
a5 = b
a2 = a1 + r
a5 = a1 + 4r
a = 3 + r /*4
b = 3 + 4r
4a + 12 + 4r
b = 3 + 4r −
−−−−−−−−−−−−−−−−
4a − b = 9
Mamy układ równań:
4a − b = 9
a2 = 3b
b = 4a − 9
a2 = 3(4a − 9)
a2 − 12a + 27 = 0
(a − 9)(a − 3) = 0
a = 9 v a = 3
a = 9
4*9 − b = 9 => b = 27
a = 3
b = 4*3 − 9 = 3 (ciąg stały)
Odp: a = 9 i b = 27 lub a = 3 i b = 3
24 maj 23:12
Maciek: dzięki wielkie
24 maj 23:51