matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Kamil:
3(x+1)
2
+(x−2)
3
=(x−1)
3
−34
24 maj 20:28
Eta:
W pas kłaniają się wzory uproszczonego mnożenia
(a+b)
2
= a
2
+2ab +b
2
i ( a−b)
3
=a
3
−3a
2
b+3ab
2
−b
3
3(x
2
+2x+1) +x
3
−3x
2
+12x −8= x
3
−3x
2
+3x −1 −34 po redukcji wyrazów podobnych otrzymasz: 15x= −30
x= −2
25 maj 00:03