matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Nika:
Zad 1Wysokość trójkąta równobocznego jest o 2 krótsza od boku tego trójkąta. Bok trójkąta jest równy. Zad 2.Pole kwadratu, którego przekątna jest o 2 cm dłuższa od boku, jest równa. będę wdziączna za pomoc
24 maj 20:16
Nika:
potrafi to ktoś?
24 maj 22:15
Eta:
1/
a
√
3
h=
2
a= h+2
a
√
3
a=
+2 / *2
2
2a= a
√
3
+4 2a−a
√
3
=4 a( 2−
√
3
)=4
4
4(2+
√
3
)
a=
=
= 4(2+
√
3
)
2−
√
3
(2−
√
3
)(2+
√
3
)
2/ d= a+2 d= a
√
2
a
√
2
−a=2 a(
√
2
−1)=2
2
2(
√
2
+1)
a=
=
= 2(
√
2
+1)
√
2
−1
(
√
2
−1)(
√
2
+1)
P= a
2
= 4(
√
2
+1)
2
= 4( 2+2
√
2
+1)= 4( 3+2
√
2
) cm
2
24 maj 22:35