Amelia: w prostokątnym układzie współrzędnych naszkicuj figurę F, gdzie F = {(x,y) : x, y ∈ R ^
3 IxI + IyI ≤2}. oblicz pole figury F
14 gru 17:12
Lisek:
3 |x| + |y| ≤ 2
1. x,y≥0
3x+y≤2
y≤-3x+2
2. x,y<0
-3x-y≤2
y≥-3x-2
3. x≥0 y<0
3x-y≤2
y≥3x-2
4. x<0 y≥0
-3x+y≤2
y≤3x+2
Wierzchołki czworokąta mają współrzędne (0,2) (0,-2) (-2/3,0) (2/3,0). Jest to
równoległobok więc długość jego przekątnych wynoszą: 4 i 4/3
P=1/2*4*4/3=8/3 j2
15 gru 11:07
Kpsr: wszystko rozumiem do momentu kiedy napisales ze wierzchołki czworokąta mają współrzędne (0,2)
(0,−2) (−2/3,0) (2/3,0). skad te wspolrzedne wziales? nie ogarniam
13 lut 15:30
Vixen: rysujesz 4 proste y ( z tego co policzył kolega) zaznaczasz obszar pod lub nad y w zależności
od równania, a wierzchołki powstają ze skrzyżowania tych 4 prostych
14 cze 15:37
Milan:

3 |x| + |y| ≤ 2
Rozpatrujesz przypadki:
1) x≥0 i y≥0 wtedy masz nierówność:
3x+y≤2⇔y≤−3x+2 (
wykres tylko w i ćwiartce)
punkty poniżej prostej y=−3x+2
2)x<0 i y≥0 (
II ćwiartka)
−3x+y≤2
y≤3x+2 punkty poniżej prostej y=3x+2
3) x<0 i y<0
−3x−y≤2
−y≤3x+2
y≥−3x−2 punkty powyżej prostej y=−3x−2
III ćwiartka
4) x≥0 i y<0
3x−y≤2
−y≤−3x+2
y≥3x−2 punkty powyżej prostej y=−3x−2
IV ćwiartka
14 cze 19:09
Milan:
14 cze 19:10
Vi: F(x)=1/2(x−3)+2
21 lis 12:54