matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Iloczyn skalarny wektorow
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
Oblicz cos kata (a,b), jesli:
5
a°b =
√
5
, a°a =
, b°b = 20
3
Nad a, b sa strzalki..
24 maj 19:17
Tomek.Noah:
a°b=|a|*|b|*cos(a,b)
a°b
cos(a,b)=
|a|*|b|
5
√
8
a°a=|a|
2
|a|
2
=
|a|=
3
3
b°b=|b|
2
|b|
2
=20 |b|=
√
20
√
5
=cos(a,b)
√
8
√
20
*
3
√
50
cos(a,b)=3
40
24 maj 19:59
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
Odp to
√
15
/ 10
24 maj 20:17