| 12 | ||
1. Oblicz sinα, tgα, ctgα, jeśli cosα= | i α jest kątem ostrym. | |
| 13 |
| ||||||||
sin2α+ | 2=1 | |||||||
| b | ||
cosα= | ||
| c |
| a | 5x | 5 | ||||
sinα= | = | = | ||||
| c | 13x | 13 |
| a | 5x | 5 | ||||
tgα= | = | = | ||||
| b | 12x | 12 |
| 1 | 12 | |||
ctgα= | = | |||
| tgα | 5 |
| 1 | √2 | |||
tgα= √2 . ...... ctgα= | = | |||
| √2 | 2 |
| a | ||
tgα= | ||
| b |
| a | √2*x | √2 | √6 | |||||
sinα= | = | = | = | |||||
| c | √3*x | √3 | 3 |
| b | x | 1 | √3 | |||||
cosα= | = | = | = | |||||
| c | √3*x | √3 | 3 |