Geometria
Bartek: 1.Długość linii środkowej w trapezie wynosi 8 cm , a przekatna trapezu dzieli ją na dwa odcinki
, których różnica wynosi 2 cm , Wyznacz długości obu podstaw.
2.Oblicz pole równoległoboku o bokach długości 3 cm i 2 cm oraz kącie ostrym 30 stopni.
3.Oblicz wysokość trapezu , gdy jedna z podstaw ma długość 4 cm , a druga jest 3 razy dłuższa,
pole trapezu jest równe 48 cm2.
4.Oblicz pole równoległoboku którego krótsza przekątna ma 8 cm i dzieli ten równoległobok na
dwa trójkąty równoboczne.
24 maj 18:46
Eta:

1/
IMNI= 8
INPI+IPMI= 8 => x+2+x= 8 => 2x=6 => x= 3
INPI= 3+2=5 IPMI= 3
ΔABD ~ΔNPD
IABI= a= 2*INPI= 2*5= 10
ΔDBC ~ΔPBM
IDCI=b= 2*IPMI= 2*3= 6
odp: IABI= 10 cm ICDI= 6 cm
2) P= a*b*sin30
o = 2*3*
12=.......
24 maj 19:18
Eta:
3)
b= 4 a= 3*b = 12 i P= 48
podstaw dane i wyznacz długość "h"
24 maj 19:21