Wyznacz wartości parametru m, dla których nierówność jest spełniona dla każdego
POMOCY: Wyznacz wartości parametru m, dla których nierówność jest spełniona dla każdego xεR
12(m2−1)x2−(m−1)x+1>0
24 maj 17:57
Godzio:
| 1 | |
| (m2−1)x2 − (m−1)x + 1 > 0 |
| 2 | |
m ≠ −1
a > 0
Δ < 0
m
2 − 1 > 0
m
2 > 1
m > 1 v m < − 1
m∊(−
∞,−1) ∪ (1,
∞)
Δ = m
2 − 2m + 1 − 2(m
2−1) = m
2 − 2m + 1 − 2m
2 + 2 = −m
2 − 2m + 3 < 0
m
2 + 2m − 3 > 0
(m+3)(m−1) > 0
m∊(−
∞,−3) ∪ (1,
∞)
dla m = 1 => 1 > 0 − ale to i tak nie zmienia wyniku ale warto napisać
odp: m ∊ m∊(−
∞,−3) ∪ (1,
∞)
24 maj 18:17