funkcje wymierne
mala: PILNE


Rozwiąż równania z parametrem a (a e R)
z wytłumaczeniem... bardzo dziękuję z góry ! : ))
24 maj 17:44
mala: moze jednak ktos pomoże
24 maj 18:19
Godzio: ale jakie polecenie ?
24 maj 18:27
mala: Rozwiąż równania z parametrem a (a e R)
−>
.. takie jest polecenie i to jest jeden podpunkt ...
24 maj 18:30
mala: odpowiedz jest :
x=−(2a2 +3a) dla a≠−2,a≠−1; rown.sprzeczne dla a=−2, a=−1
podobno mogą byc bledy w odpowiedziach do tego zadania ..
24 maj 18:32
Godzio:
| x+a | | x−a | |
| = |
| a ≠ −2 , a ≠ −1 |
| 1+a | | 2+a | |
(x+a)(2+a) = (x−a)(1+a)
2x + ax + 2a + a
2 = x + ax − a − a
2
x + 3a + 2a
2 = 0
x = − 2a
2 − 3a
odp. jeśli a = −2 v a = −1 to równanie jest sprzeczne, więcej chyba nie trzeba pisać
24 maj 18:36
mala: i założenia są tylko że a≠−2 i a≠−1
24 maj 18:39
Godzio: tak bo nie można dzielić przez 0
24 maj 18:40
mala: a to że jest sprzeczne to nie 3ba rozpisywac

bo jak dla mnie to wiadomo od razu (z zal..) ..
ale musze jutro oddac prace z takimi zadaniami i chcialabym zeby bylo poprawnie.. Wlasnie
nawet nie wiedzialam za bardzo jak sie do tego zabrac. a jak rozpisze Ci inny podpunkt z tego
zadania to moglbyś mi sprawdzic to

i dziekuje za rozwiazanie
24 maj 18:47
mala: | a3−1 | | a(x−1)+a2+x | |
| = |
| |
| a3+1 | | a(x−1)−a2+x | |
a≠1 i a(x−1)−(a
2−x)≠0
| (a−1)(a2+a+1) | | ax−a+a2−x | |
| = |
| |
| (a+1)(a2−a+1 | | ax−a−a2+x | |
| (a−1)(a2+a+1) | | x(a−1)+a(a−1) | |
| = |
| |
| (a+1)(a2−a+1 | | x(a+1)−a(a+1) | |
| (a−1)(a2+a+1) | | (a−1)(x+a) | |
| = |
| |
| (a+1)(a2−a+1 | | (a+1)(x−a) | |
zał : a≠1 i x≠a
i z tego wychodzi po rozpisaniu : x=a
2+1
bo nie wiem czy to jest poprawnie zapisane .. bo wynik wyszedł mi zgodny z koncem
24 maj 19:00
Godzio: zdaje mi się że wszystko jest ok
24 maj 19:09
mala: a jeszcze jedno pytanie

przepraszam..ze tak mecze...
bo mam w odpowiedziach oprócz tego ze dla a=−1 rownanie nie ma sensu i ze x=a
2+1 dla a e R
/{−1,0,1} ..
to JESZCZE ze : kazda liczba x e R /{0} jest rozw dla a=0
; kazda liczba rzeczywista x e R /{1} jest rozw dla x=1
i to co wymienilam po dwukropku powinnam jeszcze jakos zapisac
24 maj 19:19