suma kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych wynosi 34 jakie to liczby
kika: suma kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych wynosi 34 jakie to liczby
24 maj 17:31
ak1: Pierwsza liczba a
druga liczba a+2
a2+(a+2)2=34
a2+2a−15=0
Δ=64 √Δ=8
a1=3
a2=5
24 maj 18:33
ak1: Poszedłem trochę na skróty,sorry
a2=−5 i tą odrzucamy bierzemy a1=3
kolejna nieparzysta jest 5
24 maj 18:36
Godzio: nie można tak

pierwsza liczba: 2k − 1
druga liczba: 2k + 1
(2k − 1)
2 + (2k+1)
2 = 34
24 maj 18:37
ak1: Zresztą to są dwie pary liczb
−5 i −3
5 i 3
24 maj 18:37
ak1: Masz rację mój skrót jest mało "matematyczny"
24 maj 18:39
Godzio:
(2k − 1)2 + (2k + 1)2 = 34
4k2 − 4k + 1 + 4k2 + 4k + 1 = 34
8k2 − 32 = 0
k2 − 4 = 0
(k−2)(k+2) = 0
k = 2 v k = −2
dla k = 2
2k − 1 = 4 − 1 = 3
2k + 1 = 4 + 1 = 5
dla k = − 2
2k − 1 = −5
2k + 1 = − 3
wyjdą te same wyniki ale tak jak ty napisałeś jest niepoprawnie
24 maj 18:40