oblicz pole rombu o obwodzie 200 cm jęśli wiadomo że jedna z przekatnych jest 2
kika: oblicz pole rombu o obwodzie 200 cm jeśli wiadomo że jedna z przekątnych jest o 20 cm dłuższa
od drugiej
Eta:
a −−− dł. boku rombu , a>0
Ob= 4a
4a= 200 =>
a=50
f,e −− dł. przekatnych , e,f >0
f= e+20
z tw. Pitagorasa
a
2= (
12f)
2 + (
12e)
2
f
2 +e
2= 10 000
(e+20)
2+e
2= 10 000
2e
2+40e+400−10 000=0 /:2
e
2+20e − 4 800=0 Δ= 19 600
√Δ= 140
e= 60 lub e= −80 −−− odrzucamy
f= 60+20= 80
| | 1 | |
P= |
| e*f=....... podstaw dane i dokończ  |
| | 2 | |