pola trojkatow
pierwszaliceum: zad.1.
w trojkacie rownoramiennym dlugosc podstawy wynosi 16cm, a dlugosc wysokosci poprowadzonej na
te podstawe jest rowna 15cm. oblicz dlugosc pozostalych wysokosci.
zad.2
oblicz pole trojkata, ktorego dwa boki maja dlugosc 10cm i 14 cm, a kat miedzy nimi ma miare
60stopni.
prosze o pomoc, nie potrafie tego zrobic a zalezy mi na tym, zeby miec pojecie jak to
rozwiazac.
z gory dziekuje.: )
24 maj 17:14
lila: 1.
P = 1/2 (a*ha)
P = 1/2 (16*15)
P = 120 cm2
wysokość ha w trójkącie równoramiennym dzieli podstawę a na połowę.
zatem korzystam z twierdzenia Pitagorasa, żeby obliczyć ramię trójkąta.
82 + 152 = c2
c2 = 64 + 225
c2 = 289
c = 17
P = 1/2 (c*hc)
120 = 1/2 * 17hc / *2
240 = 17hc / :17
hc = 14 2/17
2.
Korzystam ze wzoru P = a*b*sinα
P = 10*14*sin60
P = 10*14*√3/2
P = 70√3
24 maj 17:34