pls
mateos133: zad 1
Miara jednego z kątówostrych trójkąta prostokątnego to 16 miary kąta pełnego.
Krótsza przyprostokątna tego trójkąta ma 6 cm długości . Oblicz długość drugiej
przyprostokątnej.
zad 2
W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma 7,8 cm długości, a długość krótszej
przyprostokątnej wynosi 3,9 cm. Podaj miary kątów ostrych tego trójkąta .
zad 3
W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 4 √3 cm , a jeden z kątów ostrych ma
miarę 300 . Oblicz pole tego trójkąta
zad 4
W trójkącie równobocznym wysokośc ma 4 m . Oblicz pole pierścienia utworzonego przez koło
opisane i wpisane w ten trójkąt.
24 maj 15:45
mila: 1/6*360=60 czyli 3 kat= 180−90−60=30 nie wiem jak stopnie napisac
zrób orientacyjny rysunek korzystasz z zależności ,ze w trójkącie prostokatnym o katach
60 30 i 90 krótsza przyprostokątna lezy koło kąta 60 i równa jest a. dłuższa równa jest a
*pierwiastek z 3 przeciwprostokatna =2a
czyli a=6 druga przyprostokatna =6*pierwiastek z 3
zad 2
a=3,9 na przeciwko kata L c=7,8 cm na przeciwko kąta prostego
sinL=a/c=3,9/7,8=05 to już chyba wiesz ile wynosi kat dla sinL =1/2
kat B= 180−90−30=60
zad 3
korzystasz z zależnosci o których pisałam w zad 1 zrób rysynek orientacyjny
czyli 2a=4* pierwiastek z 3 a=4*pierwiastek z 3:2=2*pierwiastek z 3 druga
przyprostokatna lezaca naprzeciwko kata60 =a* pierwiastek z 3 = 2*pierwiastek z 3*pierwiastek
z3=6
zad4
w trójkacie równobocznym promien koła wpisanego r=1/3h r=1/3*4m=4/3m
promien koła opisanego R=2/3h=2/3*4m=8/3m
Pole koła opisanego P1 = (nie wiem jak wpisac) Pi*R2=Pi*(8/3)2=Pi*64/9
pole koła wpisanego P2=Pi*r2=Pi*(4/3)2=Pi*16/9
Pole pierścienia P=P1−P2=Pi*64/9−Pi*16/9=Pi*48/16=3Pi
24 maj 17:00
terminex: źle
24 maj 21:36