...
pooomooocyyy: Wyznacz skale mapy, na której jezioro Śniardwy zajmuje powierzchnię:
a) 1,14 cm2
b) 114 cm2
c) 28,5cm2
Przyjmij, że powierzchnia jeziora Śniardwy 114 km2
24 maj 15:04
Krystek: mi się wyadje,,że Korzystamy ze wzoru P : p = S2
i po podstawiamy oraz sprowadzamy do wspólnej jednostki,wiesz jak dalej?
24 maj 15:12
mila: stosunek pól figur podobnych(a przecież to co na mapie jest podobne do jeziora w
rzeczywistości) równy jest kwadratowi skali podobienstwa czyli
114 km2
_________ =k2
1,14 cm2
teraz zamieniamy km na cm
1km=1km *1 km=1000m*1000m=100000cm*100000cm=10000000000cm2
1140000000000cm2
__________________=114000000000000:114=1000000000000=k2
1,14cm2
k2=1000000000000/pierwiastkujemy obustronnie
k=1000000 czyli skala jest 1:1000000
następne przykłady podobnie
24 maj 15:39
Mała: czyli a) S2 = 114000m:114m = 1000m. i to skala 1:1000?
nie było mnie na tej lekcji...
24 maj 15:43
mila: Nie, Napisałam jak sie zamienia km2 na metry Masz 114 km2 Zamien na metry a pózniej na cm 1
km2 i pomnóz to przez 114
24 maj 17:28
Mała: rozumiem, rozumiem
24 maj 17:43
mila: oj widze,ze zgubiłam kwadrat przy km.To mogło cię zmylić km2=km*km itd
zawsze gdy masz zamiane to sobie rozpisz np zamien 3 m2 na mm2
3m2=3*m*m=3*100cm*100cm=3*1000mm*1000mm=3*1000000m2 =3000000mm2 Wystarczy pamietac,ze przy
mnozeniu zera sie dodaje
24 maj 17:58