.
pooomooocyyy: stosunek odpowiednich boków dwóch wielokątów podobnych jest równy 4:7. Pole mniejszego
wielokąta jest równe 50 cm2. oblicz pole większego wielokąta.
mila: Jezeli wielokąty są podobne to stały jest stosunek odpowiednich boków.Np 1 prostokat ma wymiary
3cm i 5cm a drugi ma wymiary 9cm i 15 cm.Widzisz ,ze ten druki ma boki 3 razy wieksze skala
k=3
bo 9:3=3 15;5=3.U ciebie ten drugi jest mniejszy bo k=4:7 To takie przypomnienie

Wazne jest
,ze w wielokatach podobnych stosunek pól jest równy kwadratowi podobienstwa
P
1
____=( 4)
2 To jest ułamek ale nie wiem jak kreskę zrobc jeden nawias
P
2 (7)
50cm
2
_____=16
P
2 49 mnożymy na ukos
16P
2=50 cm
2*49 /:16
P
2=153,125