trygonometria
JOANNA: hej

Możecie mi sprawdzić czy mam dobrze?
Proszę

Zadanie
Korzystając z poznanych tożsamości trygonometrycznych, oblicz wartość funkcji
trygonometrycznych kąta ostrego α, jeżeli :
a) sinα=
1 5
b) cosα=
√23
c) tgα=2
d) ctgα=
23
odp.:
a) cosα=
2√65
tgα=
√612
ctgα=2
√6
b) sinα=
√73
tgα=
√142
ctgα=
√147
c) ctgα=
12
sinα=
2√55
cosα=
√55
d) tgα=
32
sinα=
3√1313
cosα=
2√1313
Dziękuje z góry
24 maj 14:58
Basia:
bardzo dobrze
24 maj 16:06
JOANNA: dziękuje ; *
24 maj 16:38
Jagoda: Oblicz wartości funkcji trugonometrycznych kata ostrego α, jaki tworzy prosta będąca wykresem
funkcji y= 12 x− 5 z osią x
10 wrz 18:22