matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ola89:
iloczyn piątego i jedenastego wyrazu ciągu geometrycznego a
n
jest równy 4.Oblicz iloczyn piętnastu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu
14 gru 16:59
gaga:
odp 4
7
14 gru 19:27
gaga:
oczywiście wychodzi mi a
1
*4
7
niech ktoś jeszcze sprawdzi
Basia zerknij
bo a
1
2
*q
14
= 4 poszukiwany iloczyn to a
1
15
*q
7*14
bo wykładniki przy q to suma 1 +2+3+4+ ...... +13= [ (1+13) /2 ] * 14 = 7*14 więc a
1
* (a
1
2
*q
14
)
7
= a
1
* 4
7
14 gru 19:38