moze jednak ktos potrafi to rozwiazac ? - jolka:) :
rozwiąż równanie:
2xlog2 x+3 = log0,5 x - 6x
19 lut 16:05
Sitta:
mała podpowiedź:
log0,5 x = - log 2 x, wyrazy z log przenieś na stronę L, reszta strona P,
log 2 x wyciągnij przed nawias,
obustronnie podziel przez to co jest w nawiasie (pod pewnym warunkiem),
i gotowe.
Napisz jaki wynik otrzymałaś?
19 lut 17:44
jolka:
NAPRAWDE DZIEKI! KURCZE NIE POMYSLALAM ZE log0,5 x = - log 2 x =/
WYNIK WYCHODZI DOBRY BO 1/8 =) POZDRAWIAM
19 lut 21:45
Basia:
niestety nie wiem jak umiescic podstawe logarytmu jako dolny indeks ale mysle ze sie domyslisz o co mi chodzi - za kazdym razem gdy pisze log2 chodzi mi o log o podstawie 2
2xlog2 x+3 = log0,5 x - 6x
korzystasz ze wzoru na zmiane podstawy logarytmu zeby miec dwa logarytmy o tej samej podstawie, przykladowo zamien sobie log0,5 x na log o podstawie 2 zamiast 0,5 wtedy rownanie bedzie wygladac tak:
2xlog2 x+3=(log2x)/[log2x/log2(1/2)]-6x
2xlog2 x+3=(log2x)/(-1)-6x
2xlog2 x+3=-log2x-6x grupujesz wyrazy podobne
2xlog2x+log2x=-6x-3 wyciagasz wspolny czynnik przed nawias
log2x(2x+1)= -3(2x+1) /dzielimy obustronnie przez (2x+1)
log2x= -3
x=1/8
20 lut 01:05