....................
Krystek: ..Dany jest wielomian trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy najwyższej potędze.Pierwiastki
tego wielomianu tworzą rosnący ciąg arytmetyczny i wiadomo, że dwa z nich są liczbami
przeciwnymi. Suma pierwiastków wielomianu jest równa 12.
a).Wyznacz wzór tego wielomianu.
b).Rozwiąż nierówność W(x−3) ≤ 0
24 maj 14:08
Krystek: Pomoże mi ktoś

24 maj 15:04
Krystek: :(
24 maj 15:22
Godzio:
x1 + x2 + x3 = 12
x2 = −x3
2x2 = x1 + x3
x1 = 12
3x2 = 12
x2 = 4 => x3 = −4
W(x) = (x−12)(x−4)(x+4)
W(x−3) = (x−15)(x−7)(x+1) ≤ 0
narysuj "fale" i odczytaj rozwiązanie
24 maj 15:44
Krystek: dzięki
24 maj 16:06