Jednokladnosc
Duren mongolowaty: Narysuj dwa jednakowe trapezy w skali k= −1, tak aby:
a) nie miały wspolnych punktow
b) miały punkty wspolne
Kompletnie nie wiem co jest grane. W ogole nie uczylem sie jednokladnosci i mam brak czasu ze
wzgledu na duza liczbe zadan, ogolnie, mam pelno zagrozen i musze gonic z materialami −.−

24 maj 14:02
mila: narysuj trapez i zaznaczysz na kartce poza trapezem punkt.Następnie od każego wierzchołka
poprowadż linie,zeby przechodziły przez ten punkt.Odmierz odległośc od wierzchołka A do punktu
i zaznacz taka samą z drugiej strony .Będziesz miał A' podobnie pozostałe
wierzchołki.Otrzymasz trapez odwrócony.Gdy skala podobienstwa jest ujemna rysunek jest z
drugiej strony punktu i odwrócony.Moze być wiekszy (wtedy k= np −2 wtedy odległosc każdego
wierzchołka A' B' itd od punktu odmierzasz dwukrotnie wiekszą niż była od A B itd do
punktu)albo mniejszy(wtedy k= np −1/2).Przy skali dodatniej obydwa rysynki są po tej samej
stronie punktu.
B zrób tak samo tylko punkt zaznacz wewnątrz trapezu
24 maj 17:50