Funkcje kwadratowe .
Julia : Bardzo proszę o pomoc .

. Mam 5 zadań .

(
1 . Wyznacz najmniejszą i największa wartość funkcji f (x) = −x
2 − 4x − 2 w przedziale <−2;2>
.
2.Określ zbiór wartości przedziały monotoniczności funkcji f (x) = − x
2 = 8x −15 .
3. Zapisz wzór funkcji f(x)= − 5x
2 + 10x − 5
4.Rozwiąż nierówność :
a) − 4x62 − 16x + 9 > 0
b)x
2 + 6x − 7 ≤ 0
24 maj 13:17
Julia: W 2 przepraszam za pomyłkę : f (x) = −x2+8x−15 . Jeszcze raz prosze o pomoc .
24 maj 13:22
Lila: Zad 1.
fmax=f (−2)=2
fmin=f(2)=−14
Nie jestem pewna czy to dobrze jest .
24 maj 14:51
aloo: Lila: czyba jednak zle, poniewaz: nasze a<0 wiec ramiona do dołu wiec odwrotnie ;>
24 maj 15:02
Lila: Czyli : fmax=(−2)=−14 a fmin=(2)=2 tak .?
24 maj 15:05
Julia: Pomoże mi ktoś .?
25 maj 15:05
ania: f(x)=−2x+16+14
5 maj 21:44
Janek191:
z.1
f(x) = − x
2 − 4 x − 2 w < − 2; 2 >
a = − 1 < 0 − ramiona paraboli są skierowane ku dołowi
| | − b | | 4 | |
p = |
| = |
| = − 2 ∊ < − 2; 2 > więc |
| | 2a | | −2 | |
y max = q = f(p) = f( − 2) = − ( −2)
2 − 4*(−2) − 2 = − 4 + 8 − 2 = 2
y min = f( 2) = − 2
2 − 4*2 − 2 = − 4 − 8 − 2 = − 14
=====================================
z.2
f(x) = − x
2 + 8 x − 15
a = − 1 < 0 − ramiona paraboli skierowane są ku dołowi, więc zbiór wartości
ZW = ( −
∞ ; q >
q = f(p) = f( 4) = − 4
2 + 8*4 − 15 = − 16 + 32 − 15 = 1
czyli
ZW = ( −
∞ ; 1 >
=============
Przedziały monotoniczności
p = 4 , a = − 1 < 0
więc
dla x < p = 4 funkcja f rośnie, a dla x > p = 4 funkcja f maleje.
( −
∞ ; 4 ) − f rośnie
( 4; +
∞ ) − f maleje
=====================
5 maj 22:53
Janek191:
z.4
a) − 4 x
2 − 16 x + 9 > 0
Δ = b
2 − 4a*c = ( −16)
2 − 4*(−4)*9 = 256 + 144 = 400
√Δ = 20
| | − b − √Δ | | 16 − 20 | |
x1 = |
| = |
| = 0,5 |
| | 2a | | − 8 | |
| | − b + √Δ | | 16 + 20 | |
x2 = |
| = |
| = − 4,5 |
| | 2a | | −8 | |
a = − 4 < 0 − ramiona paraboli są skierowane ku dołowi, więc
− 4 x
2 − 16 x + 9 > 0 ⇔ x ∊ ( − 4,5 ; 0,5 )
==================================
5 maj 23:01
Janek191:
z.4
b)
x
2 + 6 x − 7 ≤ 0
Δ = 6
2 − 4*1*( −7) = 36 + 28 = 64
√Δ = 8
a = 1 > 0 − ramiona paraboli są skierowane do góry
więc
x
2 + 6 x − 7 ≤ 0 ⇔ x ∊ < − 7 ; 1 >
================================
5 maj 23:06
Janek191:
z.3
W jakiej postaci trzeba zapisać wzór podanej funkcji − w kanonicznej czy w iloczynowej?
5 maj 23:08
Eta:
Zapisz w obydwu postaciach, a nawet jeszcze w ogólnej
5 maj 23:19
ja jebie : βα
24 lis 20:41