Rozwiąż równanie kwadratowe
Moniczka ;): Rozwiąż równanie kwadratowe :
x(x + 7 ) = 2x(x − 3)
24 maj 12:49
Soraya: Powiedz czego nie rozumiesz to Ci wytlumacze. Takie przepisawanie zadan aby ktos Ci wyliczył
nie jest dobre na dłuższą mete − wiem to z autopsji. Zapewne będziesz zdawac mature, a mnostwo
zadan opiera sie wlasnie na takich rowniach wiec poswiec chociazby 30 minut na to aby
przysiasc i doglebnie przeanalizowac te tematy.. Nie jest to trudne jezeli masz z tym problem
− pomoge. Ale wykaz choc odrobinie wlasnej inicjatywy i checi..
24 maj 13:16
Monczka ;): Powiem Ci tak .. Rozumiem to zadanie do pewnego momentu ale dalej to pustka kompletna .
Zaczynam korki z matmy więc myślę ze do matury czegoś się nauczę

.
24 maj 13:21
Soraya: Wiec od ktorego momentu nie wiesz co dalej zrobic?
24 maj 13:21
Moniczka ;): Nie no .. jeśli możesz to wytłumacz mi ten przykład

. Będą bardzo wdzięczna
24 maj 13:30
Moniczka ;):
x2−7x=2x2−6x
x2−13x=0
x(x−13)=0
x=0 lub x=13 .
Tak to ma być zrobione .?
24 maj 14:33
Marcin: x(x + 7 ) = 2x(x − 3)
x2 +7x = 2x2 −6x
x2 −2x2 + 13x =0
−x2 +13x=0
−x(x−13)=0
x1=0 x2=13
24 maj 14:38
Moniczka ;): Dzięki
24 maj 14:47
Paulinka : Rozwiąz równanie 30−13x+x2=0
15 lut 09:37
Paulinka : Rozwiąz równanie 30−13x+x2=0
15 lut 09:39
Konik_90: Równanie kwadratowe trzeba skorzystać z Δ i później policzyć miejsca zerowe!
15 lut 09:58
Paulinka : A mógłbyś mi je rozwiązać
15 lut 10:03
Konik_90: Δ = b
2 − 4ac = (−13)
2 − 4 * 1 * 30 = 169 − 120 = 49
√Δ =
√49 = 7
Δ > 0 więc będą dwa miejsca zerowe
| | −b−√Δ | | −(−13) − 7 | |
x1 = |
| = |
| = 3 |
| | 2a | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −(−13)+7 | |
x2 = |
| = |
| = 10 |
| | 2a | | 2 | |
Starałem się aby to zrozumiale zapisać i mam nadzieję, że mi się udało!
15 lut 10:11
Paulinka : Hej mógł by mi ktoś rozwiązać te zadania do jutra do wieczora do godz 20 albo dziaj będę
bardzo wdzięczna

z góry dziękuję mogę nawet zapłacić . Bo nie potrafię ich zrobić



1. Zapisz wzór funkcji , która powstanie w wyniku przesunięcia funkcji y=−2x
2
a) o 2 jednostki w prawo b) o 1 jednostkę w górę i 5 jednostek w lewo .
2 zadanie . Zapisz wzór funkcji y=−x
2+4x−3 w postaci kanonicznej i
iloczynowej . Narysuj wykres tej funkcji i podaj jej własności .
3 Zadanie. Rozwiąz równania: 30−13x+x
2= 0 −3x
2+6x−3=0 x
2−9=0
x
2+1=0 4 zadanie . Rozwiąz nierówność a) x
2−x−6≤0 b) x
2−4>0
5 zadanie . Znajdź równanie prostej : a) która
zawiera punkty A =(2,0) , B =(0,3) b) równoleglej do prostej f (x) =
12x +2 i
przechodzącej przez punkt A = (1,2) .
15 lut 10:27
Paulinka : Hej mógł by mi ktoś rozwiązać te zadania do jutra do wieczora do godz 20 albo dziaj będę
bardzo wdzięczna

z góry dziękuję mogę nawet zapłacić . Bo nie potrafię ich zrobić



1. Zapisz wzór funkcji , która powstanie w wyniku przesunięcia funkcji y=−2x
2
a) o 2 jednostki w prawo b) o 1 jednostkę w górę i 5 jednostek w lewo .
2 zadanie . Zapisz wzór funkcji y=−x
2+4x−3 w postaci kanonicznej i
iloczynowej . Narysuj wykres tej funkcji i podaj jej własności .
3 Zadanie. Rozwiąz równania: 30−13x+x
2= 0 −3x
2+6x−3=0 x
2−9=0
x
2+1=0 4 zadanie . Rozwiąz nierówność a) x
2−x−6≤0 b) x
2−4>0
5 zadanie . Znajdź równanie prostej : a) która
zawiera punkty A =(2,0) , B =(0,3) b) równoleglej do prostej f (x) =
12x +2 i
przechodzącej przez punkt A = (1,2) .
15 lut 10:27
Paulinka : Hej mógł by mi ktoś rozwiązać te zadania do jutra do wieczora do godz 20 albo dziaj będę
bardzo wdzięczna

z góry dziękuję mogę nawet zapłacić . Bo nie potrafię ich zrobić



1. Zapisz wzór funkcji , która powstanie w wyniku przesunięcia funkcji y=−2x
2
a) o 2 jednostki w prawo b) o 1 jednostkę w górę i 5 jednostek w lewo .
2 zadanie . Zapisz wzór funkcji y=−x
2+4x−3 w postaci kanonicznej i
iloczynowej . Narysuj wykres tej funkcji i podaj jej własności .
3 Zadanie. Rozwiąz równania: 30−13x+x
2= 0 −3x
2+6x−3=0 x
2−9=0
x
2+1=0 4 zadanie . Rozwiąz nierówność a) x
2−x−6≤0 b) x
2−4>0
5 zadanie . Znajdź równanie prostej : a) która
zawiera punkty A =(2,0) , B =(0,3) b) równoleglej do prostej f (x) =
12x +2 i
przechodzącej przez punkt A = (1,2) .
15 lut 10:28
Paulinka : Hej mógł by mi ktoś rozwiązać te zadania do jutra do wieczora do godz 20 albo dziaj będę
bardzo wdzięczna

z góry dziękuję mogę nawet zapłacić . Bo nie potrafię ich zrobić



1. Zapisz wzór funkcji , która powstanie w wyniku przesunięcia funkcji y=−2x
2
a) o 2 jednostki w prawo b) o 1 jednostkę w górę i 5 jednostek w lewo .
2 zadanie . Zapisz wzór funkcji y=−x
2+4x−3 w postaci kanonicznej i
iloczynowej . Narysuj wykres tej funkcji i podaj jej własności .
3 Zadanie. Rozwiąz równania: 30−13x+x
2= 0 −3x
2+6x−3=0 x
2−9=0
x
2+1=0 4 zadanie . Rozwiąz nierówność a) x
2−x−6≤0 b) x
2−4>0
5 zadanie . Znajdź równanie prostej : a) która
zawiera punkty A =(2,0) , B =(0,3) b) równoleglej do prostej f (x) =
12x +2 i
przechodzącej przez punkt A = (1,2) .
15 lut 10:28
%25253Cb%25253EPaulinka%252520%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520Hej%252520m%2525C3%2525B3g%2525C5%252582%252520by%252520mi%252520kto%2525C5%25259B%252520rozwi%2525C4%252585za%2525C4%252587%252520te%252520zadania%252520do%252520jutra%252520do%252520wieczora%252520do%252520godz%25252020%252520%252520albo%252520dziaj%252520b%2525C4%252599d%2525C4%252599%25250A%252520bardzo%252520wdzi%2525C4%252599czna%252520%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F1%25252Fwesoly.gif%252522%252520alt%25253D%252522emotka%252522%25253E%252520z%252520g%2525C3%2525B3ry%252520dzi%2525C4%252599kuj%2525C4%252599%252520mog%2525C4%252599%252520nawet%252520zap%2525C5%252582aci%2525C4%252587%252520.%252520Bo%252520nie%252520potrafi%2525C4%252599%252520ich%252520zrobi%2525C4%252587%252520%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F1%25252Fsmutny.gif%252522%252520alt%25253D%252522emotka%252522%25253E%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F1%25252Fsmutny.gif%252522%252520alt%25253D%252522emotka%252522%25253E%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F1%25252Fsmutny.gif%252522%252520alt%25253D%252522emotka%252522%25253E%25250A%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F1%25252Fsmutny.gif%252522%252520alt%25253D%252522emotka%252522%25253E%252520%252520%2525201.%252520Zapisz%252520wz%2525C3%2525B3r%252520funkcji%252520%25252C%252520kt%2525C3%2525B3ra%252520powstanie%252520w%252520wyniku%252520przesuni%2525C4%252599cia%252520funkcji%252520y%25253D%2525E2%252588%2525922x%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%25250A%252520a)%252520o%2525202%252520jednostki%252520w%252520prawo%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520b)%252520o%2525201%252520jednostk%2525C4%252599%252520w%252520g%2525C3%2525B3r%2525C4%252599%252520i%2525205%252520jednostek%252520w%252520lewo%252520.%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%25250A%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%2525202%252520zadanie%252520.%252520Zapisz%252520wz%2525C3%2525B3r%252520funkcji%252520y%25253D%2525E2%252588%252592x%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%25252B4x%2525E2%252588%2525923%252520w%252520postaci%252520kanonicznej%252520i%25250A%252520iloczynowej%252520.%252520Narysuj%252520wykres%252520tej%252520funkcji%252520i%252520podaj%252520jej%252520w%2525C5%252582asno%2525C5%25259Bci%252520.%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%25250A%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%2525203%252520Zadanie.%252520%252520%252520Rozwi%2525C4%252585z%252520r%2525C3%2525B3wnania%25253A%252520%252520%25252030%2525E2%252588%25259213x%25252Bx%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%25253D%2525200%252520%252520%252520%252520%252520%2525E2%252588%2525923x%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%25252B6x%2525E2%252588%2525923%25253D0%252520%252520%252520x%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%2525E2%252588%2525929%25253D0%252520%252520%252520%252520%252520%252520%25250A%252520x%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%25252B1%25253D0%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%2525204%252520zadanie%252520.%252520Rozwi%2525C4%252585z%252520nier%2525C3%2525B3wno%2525C5%25259B%2525C4%252587%252520%252520%252520%252520a)%252520x%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%2525E2%252588%252592x%2525E2%252588%2525926%2525E2%252589%2525A40%252520%252520%252520%252520%252520b)%252520x%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%2525E2%252588%2525924%252526%25252362%25253B0%252520%252520%25250A%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%2525205%252520zadanie%252520.%252520Znajd%2525C5%2525BA%252520r%2525C3%2525B3wnanie%252520prostej%252520%25253A%252520a)%252520kt%2525C3%2525B3ra%25250A%252520zawiera%252520punkty%252520A%252520%25253D(2%25252C0)%252520%25252C%252520B%252520%25253D(0%25252C3)%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520b)%252520r%2525C3%2525B3wnoleglej%252520%252520do%252520prostej%252520f%252520(x)%252520%25253D%25253Cspan%252520style%25253D%252522font-family%25253Atimes%25253B%252520margin-left%25253A1px%25253B%252520margin-right%25253A1px%252522%25253E%25253Csup%252520style%25253D%252522text-decoration%25253Aunderline%25253B%252522%25253E1%25253C%25252Fsup%25253E%25253Csub%252520style%25253D%252522margin-left%25253A-6px%25253B%252520margin-right%25253A0px%25253B%252522%25253E2%25253C%25252Fsub%25253E%25253C%25252Fspan%25253Ex%252520%25252B2%252520i%25250A%252520przechodz%2525C4%252585cej%252520przez%252520punkt%252520A%252520%25253D%252520(1%25252C2)%252520.%252520%252520%25250A%25250A
15 lut 10:29
Konik_90: I musiałaś to aż tyle razy wysłać?
15 lut 10:37
robert: a) 6x + 15 = − 3 +7x
8 cze 16:25