matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sin
karolinka:
2
Zbuduj kąt α taki,że 0stopni<α<90stopni i sinα=
. Oblicz wartości wyrazenia (cosα+tgα)
2
3
oraz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych.
23 maj 23:44
Godzio:
2
y
sinα =
=
3
r
y = 2, r = 3 sin
2
α + cos
2
α = 1
5
cos
2
α =
9
√
5
cosα =
3
2
3
2
√
5
tgα =
*
=
3
√
5
5
dokończ
23 maj 23:51