prawdopodobieństwo
Przemyslaw90: Trzy kobiety podejmują się wzięcia udziału w maratonie. Prawdopodobieństwo że każda z nich
ukończy maraton wynosi kolejno 0.8, 0.9 i 0.7. Jeżeli wszystkie są niezależne od siebie,
oblicz prawdopodobieństwo że:
a. wszystkie trzy ukończą maraton
b. przynajmniej jedna ukończy maraton
c. dokładnie dwie kobiety ukończą maraton.
23 maj 23:17
robinka:

U > ukończyła bieg
NU> nie ukończyła biegu
zawodniczka I
a=0.8
b=0.2
zawodniczka II
c=0.1
d=0.9
zawodniczka II
e=0.3
f=0.7
to jest drzewko korzystaj z gałązek

przepraszam za jakość rysunku, dasz radę ?
23 maj 23:24
Eta:
U −− ukończy N −− nie ukończy
P(U1)= 0,8 P(N1)= 0,2
P(U2)= 0,9 P(N2)= 0,1
P(U3)= 0,7 P(N3)= 0,3
a) A = { (U1, U2, U3)}
P(A)= 0,8*0*9*0,7=........
b)
zd. przeciwne do B
B' −−− żadna nie ukończy maratonu
P(B.)=0,2*0,1*0,3=......
P(B)= 1 − P(B,)=......
c) C= { (U1, U2, N3) ( U1, N2, U3) ( N1, U2, U3)}
P(C)= 0,8*0,9*0,3 + 08*0,1*0,7 + 0,2*0,9*0,7=......
23 maj 23:31
Przemyslaw90: mam nadzieję że tak
23 maj 23:41